Вълкова поиска регионален представител във ВСС

Крими

12-05-2017, 11:57

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Апелативен съд отказа по-лека мярка на задържания с дрога

По думите й, магистратите си знаят правата и твърдение за натиск не намира опора нито във фактите, нито в закона

Категорична позиция „за“ регионално представителство в новия Висш съдебен съвет изрази председателят на Апелативен съд – Бургас съдия Деница Вълкова по време на заседанието на пленума на Висшия съдебен съвет. В дневния ред беше включено изслушване на административните ръководители на апелативните съдилища от София, Пловдив, Варна и Бургас относно информация за проведени събрания в органите на съдебната власт, свързани с предстоящите избори за членове на ВСС от квотата на съдиите.
Административните ръководители отговориха на въпроси свързани с организирането и провеждането на срещи между председателите на апелативни съдилища, както и между тях и председателите на окръжните и районни съдилища в апелативните райони за обсъждане на регионални кандидатури.
“Апелативен район Бургас е единствен, който в три състава на ВСС няма представител и няма да изброявам случаите, в които сме били ощетени от това“, подчерта съдия Вълкова и припомни дебатите около съдебната карта през 2015 г. Пред членовете на ВСС тя обясни, че подкрепя тезата на колегите си председатели на Апелативни съдилища, че регионално представителство в кадровия орган не е забранено от закона и трябва да се случи, поради спецификите в отделните съдебни райони по постъпления на дела, структура на престъпленията, кадрови проблеми в съдилищата.
Председателят на Апелативен съд – Бургас посочи, че няма как да бъде оказван натиск върху редовите съдии и се позова на последните промени в Закона за съдебната власт от август 2016 г. свързани със съдийското самоуправление. “След като Общото събрание на съдиите има повече правомощия от председателя – определя натовареността, общите политики по организация на работа, по образуване на делата, дори предлага председатели, как точно един административен ръководител може да упражни натиск спрямо съдии?“ – попита риторично Вълкова. По думите й, магистратите си знаят правата и твърдение за натиск не намира опора нито във фактите, нито в закона. И добави, че в това състезание на идеи всеки може да гласува за кандидат, било то и извън съответния апелативен район.
„Твърдя, че взаимодействам с колегите си, но с уговорката, че по никакъв начин не съм упражнявала натиск кой и как да бъде номиниран за член на ВСС. Изразила съм позиция на единна кандидатура, а това, че съм се срещала с колегите председатели на апелативни съдилища и пред тях съм споделила тази позицията не виждам защо трябва да бъда заклеймявана“, каза по време на изслушването председателят на Апелативен съд Бургас.