Атлетико е много симпатичен отбор, но му липсва манталитет

На "дюшекчиите" все нещо малко не им достига

Атлетико е много симпатичен отбор,но явно му липсва манталитет. Още на финала за КЕШ през 1974 година мачът с Байерн бе почти спечелен. Испанците водеха с 1:0 в продълженията след гол на бъдещия голям треньор Луис Арагонес в 114-ата минута. Но само с почти не става. Миг невнимание на вратата от бащата на Пепе Рейна и "дърводелеца" Шварценбек влезе в историята с гол от центъра.

Този "непохватен" гол пренаписа историята на Байерн. По онова време имаше продължения, но нямаше дузпи. Мачът се преигра два дни по-късно на 17 май,пак на "Хейзел" в Брюксел и баварците сразиха Атлетико с 4:0. По два гола отбелязаха Герд Мюлер и Ули Хьонес.После взеха още два пъти КЕШ. През 1975 биха Лийдс в Париж с помощта на съдията. През 1976 в Глазгоу с шанс спечелиха срещу Сент Етиен,които при 0:0 удариха греда. Тогава страничния стълб бе правоъгълен,а не кръгъл, както е сега.И това спаси баварците.

През следващите години Байерн се установи като европейски гранд, а Атлетико изпадна дори в безвремието на испанското първенство в сянката на Барса и Реал. А понякога и на Валенсия.

В последните години Атлетико отново, благодарение на своя треньор Диего Симеоне, се издигна до върха на Шампионската лига. Но остана в подножието.
И не защото Реал е толкова силен. Ами поради липсата на това малко класно зрънце, което прави един отбор от симпатичен губещ, европейски гранд.

На полуфинала-реванш Атлетико бе готов да напише история и да отстрани Реал след загуба в първата среща с 0:3. Всичко тръгна повече от идеално. 2:0 за две минути до 16-ата минута. И вместо да задържат първата част с този повече от надежден резултат се стигна до фамозния финт на Бензема. Той направо литна трима статисти в защитата на Атлетико. Топката стигна до Кроос, който отправи плътен удар. Облак отби,но при добавката Иско попари всички като намали на 2:1. Това даде отражение на цялото второ полувреме и Атлетико отново спечели симпатиите на целия свят към себе си. Но слабостта да не се възползва от нокдауна, в който бе Реал остана.
Явно Буфон, Киелини, Бонучи, Дибала, Манджукич и Игуаин ще трябва да приземят Кристиано Роналдо и компания. В реванша с Атлетико съдията Джунейт Чакър не се подаде и отмени поредния гол от засада на Роналдо,който пак направи физиономия на примадона.

Що се отнася до Бензема,крайно време е Дешан да го върне в националния тим на Франция. Какво иска повече от него? Ако Бензема бе участвал във финалния мач на европейското първенство на Стад дьо Франс през 2016 година неговият съотборник от Реал Роналдо нямаше да ликува като европейски шампион с Португалия. Но това е минало,макар и Болезнено за един силен френски тим,който не можа да вземе най-важния финален мач в Париж.

Сега,в Кардиф легендарния вратар Джиджи Буфон има своя невероятен шанс да спечели единствения трофей, който не е взимал. А именно купата на Шампионската лига. А с това почти сигурно и "Златната топка" на "Франс Футбол". И да стане втория вратар в анкетата, който е печелил най-скъпоценното индивидуално футболно отличие след Лев Яшин през 1963 година. Ако ли не Роналдо ще запази "Златаната топка" която взе през 2016 година.

Реал и Ювентус се срещнаха на финал в Шампионската лига през 1998 година. Тогава мачът бе на Амстердам Арена в Амстердам. Срещата завърши 1:0 за Реал с гол на Предраг Миятович в 67-ата минута. Миятович много често е казвал,че това попадение за него е много скъпо. И как не. С този гол той донесе седмата КЕШ/ШЛ за Реал. При това след 32 години пауза.

След първите пет спечелени КЕШ-а в началото на турнира през 50-те, Реал печели шестата във финал с Партизан Белград с 2:1 през 1966 година. И от тогава "белия балет" трябваше да чака цели 32 години до седмата европейска титла.


Любопитно е,че Ювентус на полуфинала през 1998 година отстрани, както и сега, Монако. Тогава, след 4:1 в Торино и 2:3 в Монако. Реал излезе краен победител по онова време в два мача с Борусия Дортмунд след 2:0 и 0:0.

Така,в Кардиф през настоящата 2017 година се повтаря финала от 1998. Ще видим след 19 години, кой ще вземе отличието. Дали Юве пак ще загуби финал, или ще го спечели за трети път. А може Реал да  си е самотния рекордьор с вече 12-та титла. Зад него остава Милан със седем. За последно "росонерите" станаха първи в Европа преди  10 години през 2007-а.

Те обаче държат и един рекорд от времето на КЕШ. През 1989 и 1990 те са последния тим взимал КЕШ/ШЛ две  години поред. От времето на Шампионската лига нито един отбор не е успявал да дублира успеха си.

В името на конкуренцията и разнообразието е по-добре Юве да спечели. Така мислят всички фенове по света, които не подкрепят Реал. Ако ли не отново Реал, отново Роналдо...