Борисов: Трябва да се съсредоточим върху две неща – образование и свързаността със съседите ни

Би могло да се направи много още за бизнеса по плана „Юнкер“

Това каза министър-председателят Бойко Борисов цитиран от БНТ, по време на конференция на тема: „Резултати и добри практики от изпълнението на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ, план Юнкер)“.

„Независимо, че сме от различни политически семейства, подкрепяме не само с присъствието си, а и с ясната отговорност, че би могло да се направи много още за бизнеса по плана „Юнкер“. Обединението на всички наши хора в различни институции, от нас може да бъде само аплодирано. Независимо, че в кампанията имаше твърдения от наши опоненти, че не сме усвоили нищо по плана „Юнкер“. Втори сме след Естония“, заяви Борисов.

По думите му, имаме редкия шанс и с председателството на Съвета на ЕС, и с подкрепата на Юнкер, още повече да улесним бизнеса и да го направим по-гъвкав. „Следващата година ще минем 4,5-6%. От 1 септември ще изпълним ангажимента за повишение на заплатите на българския учител. Трябва да се съсредоточим върху две неща – образование, това е най-важното, за да бъдем конкурентоспособни.

Второто е свързаността на Балканите, на регионите. Нямаме нито магистрали, нито жп. линии с нашите съседи. Сега направихме с Турция, работим със Сърбия, Гърция. Надяваме се да направим свързаност и между Българи и Македония“, каза още Бойко Борисов.