Т. Дончев: Еврокомисарят е абсолютно логичен избор

В никакъв случай ресора не е маловажен, парламентарният й опит е много широк

Номинацията на Мария Габриел за еврокомисар беше логичен избор, тя беше една от малкото безпроблемни кандидатури. Това обяви в ефира на bTV вицепремиерът Томислав Дончев.

"Тя има близо 8 години стаж в Европарламента, преди това има административен опит, отлична езикова подготовка, образование и е добре позната в европейските институции. Особено в трудната ситуация, в която се намира Европа, това е една от малкото възможни безпроблемни кандидатури", заяви Дончев.

Относно ресора на Габриел вицепремиерът напомни, че той ще бъде определен от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Дончев смята, че ресор дигитализация е много важен във връзка със създаването на единен цифров пазар в Европейския съюз.

На въпрос защо България отново номинира жена за еврокомисар той припомни, че такива са били очакванията предвид баланса на половете в ЕК. "В никакъв случай ресора не е маловажен. Парламентарният ѝ опит е много широк. Какво лошо има в това да е жена? Едно от очакванията беше да бъде жена. Тя е отлично подготвена. Балансът на половете в ЕС е изключително важен", допълни той.

Томислав Дончев не се притеснява от антиевропейските прояви в миналото на коалиционните партньори в правителството – Обединените патриоти. "По принцип не съм притеснителен", уточни вицепремиерът.