Лавров: Путин и Тръмп ще проведат среща през юли

Руската намеса в американската политика е измислица

Руският президент Владимир Путин ще се срещне с Доналд Тръмп в Хамбург през юли. С държавния секретар на САЩРекс Тилърсън ще работим по редица въпроси за тази среща. Това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров, съобщават руски медии. Лавров е на посещение във Вашингтон, където се срещна с Рекс Тилърсън и президента Доналд Тръмп.

Той разкри, че с Тилърсън и Тръмп са обсъдили двустранното сътрудничество.

По думите му американската и руската страна са се съгласили, че международните проблеми трябва да бъдат разрешавани съвместно. Уреждането на сирийския конфликт и предложения от Москва план за създаване на зони за деескалация също са обсъдени, добави той и каза, че Вашингтон и Москва са се съгласили да продължат да работят в рамките на мирните преговори в Астана и Женева.

"Съгласихме се с Тръмп, че най-важното нещо за Сирия е да се борим с тероризма", обобщи Лавров. От думите му стана ясно, че по време на срещите също са обсъдили Украйна, Афганистан и израелско-палестинския конфликт.

Запитан дали са обсъдени американските санкции срещу Москва, Лавров отговори, че Русия не обсъжда такива въпроси с чуждестранните партньори.

Външният министър каза още, че според него администрацията на Тръмп е готова да сключва споразумения с партньорите си, тъй като е бизнес настроена. Лавров сподели, че е "смущаващо" САЩ да заявяват, че Русия влияе на американската политическа система, допълвайки, че САЩ са "голяма" страна.

Според него руската намеса в американската политика е измислена история.