Косовското правителство загуби вота на недоверие

Предложението за вот на недоверие бе гласувано със 78 гласа "за", 34 "против" и 3 въздържали се

Правителството в Косово загуби вота на недоверие, който бе внесен и гласуван от парламента със 78 гласа “за“, 34 “против“ и 3 въздържали се, съобщава агенция “Бета“, позовавайки се на портала “Коссев“, предаде БТА.

Предложението за вот на недоверие бе инициирано от опозиционната партия “Инициатива за Косово“ с подкрепата на “Алианс за бъдещето на Косово“ и движение “Самоопределение.“ Към него се присъединиха и 12 депутати от управляващата коалиция.

Опозиционните партии обвиниха правителството, че не е в състояние да изпълни управленската си програма и да прокара важни закони. Косовският президент е длъжен веднага след гласуването на недоверие да приеме решение за насрочване на нови избори най-късно 45 дни след вота на недоверие.

Правителството на Иса Мустафа се озова в трудна ситуация заради споразумение за определяне на границата със съседна Черна гора, подписано през 2015 година. Кабинетът не успя да осигури мнозинство в парламента за одобряване на споразумението, за което настояват САЩ и ЕС. Опозицията пък е на мнение, че с това споразумение Косово губи територия в полза на Черна гора. Това твърдение бе опровергано от правителството и от местни и международни експерти.

По информация на агенция “Бета“ ръководството и парламентарната група на Демократическата партия са решили да подкрепят вота на недоверие, ако техният коалиционен партньор Демократичен съюз на Косово не приеме дебатите за демаркация на границата с Черна гора да бъдат включени в дневния ред на днешното парламентарно заседание преди вота на недоверие.