Арнаудова: За съжаление Митов е поредния нарушил закона

Тя обясни, че става дума за ситуация, при която е било задължително провеждането на обществена поръчка

„За съжаление, Даниел Митов е поредният министър, който е нарушил закона и за когото сме събрали доказателства, че е извършил престъпление.“ Това обяви на брифинг в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. „Днес Специализираното звено „Антикорупция“ повдигна и на бившия министър на външните работи Даниел Митов обвинение за безстопанственост и то е във връзка с разследване на същото звено за сключени две споразумения в пълно нарушение на Закона за обществените поръчки за доставка на самолетни билети.

 Миналата седмица беше предявено обвинение и на неговия заместник Христо Ангеличин, като разликата в обвиненията на двамата е, че на Митов е повдигнато обвинение за това, че грубо е нарушил Закона за обществените поръчки и Закона за публичните финанси“, заяви Арнаудова.

Тя обясни, че става дума за ситуация, при която е било задължително провеждането на обществена поръчка, но законът е бил заобиколен чрез две споразумения. „Законът за публичните финанси възлага като задължение подобни задължения да се извършват при стриктно спазване на законите и в частност на Закона за обществените поръчки. В резултат на това грубо нарушаване на Закона за обществените поръчки, се е стигнало и до подписването на споразумения, в които дори не е предвиден какъвто и да е контрол за спазването на споразумението“, допълни Арнаудова.
 „Христо Ангеличин не е осигурил, въпреки задълженията си по закон, а и длъжностната характеристика, точното и стриктно изпълнение дори на тези споразумения. Така при условията на независимо съпричиняване и двамата са предизвикали настъпването на щети в големи размери. В МЗХ нямаме разследване, те са се прикачили към договор, който са сключили МЗХ със същата фирма“, каза още Арнаудова. По думите й министърът на земеделието и храните е провел обществена поръчка и това е фирмата, която я е спечелила и е законно избрана.