Знамето на Европейския съюз беше издигнато пред президентството

Общество

09-05-2017, 12:34

Снимка:

nova.bg/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Чествания за Деня на Европа в София

Днес честваме Деня на Европа

Радев: България има своето достойно място в Европа, където е и нашето бъдеще

Знамето на Европейския съюз беше издигнато пред президентството по повод на Деня на Европа - 9 май, на церемония в присъствието на президента Румен Радев. Държавният глава прие строя на почетния гвардейски караул. Бяха изпълнени химните на България и на ЕС. Сред присъствалите бяха председателят на парламента Димитър Главчев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министрите Екатерина Захариева, Лиляна Павлова и Красимир Каракачанов, кметът на София Йорданка Фандъкова, депутати, граждани.

По-рано държавният глава положи венец пред паметника на Незнайния войн по повод на 72 години от края на Втората световна война. Венци и цветя на паметника поднесоха министър Красимир Каракачанов, депутати, ветерани и представители на военно-патриотични съюзи и организации, граждани.
Държавният глава коментира в отговор на въпрос, че на този ден най-ясно трябва да съзнаваме, че Европа има нужда от обединение. Той посочи, че присъствието му на церемонията пред Паметника на Незнайния войн е за да изкаже своята почит към всички загинали в борбата с хитлерофашизма, а сред тях и хиляди българи, както и уважение към останалите живи ветерани от Втората световна война. "Това трябва да се помни - днес празнуваме Деня на Европа, но и Деня на победата, без който и без тези милиони жертви днешна Европа нямаше да е същата. Нека не забравяме, че осъждането на нацизма и фашизма в следвоенна Европа е абсолютен консенсус, дори когато Европа е дълбоко разделена от Желязната завеса", каза президентът Радев. На днешната дата потвърждаваме този консенсус, нека няма индулгенции за престъпленията на хитлерофашизма под каквато и да е форма на историческа ревизия. Нека с нашата ежедневна позиция доказваме, че България има своето достойно място в Европа, където е и нашето бъдеще, каза още държавният глава.