Израел отхвърли изявленията на Ердоган, че води политика на апартейда

Емануел Нахшон: Израел е защитавал винаги пълната свобода на вероизповеданието

Израел отхвърли изявленията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, обвиняващ го, че води политика на апартейда, като се опитва да ограничи свободата на вероизповеданието на мюсюлманите в Ерусалим, предаде Франс прес цитирана от БТА.

"Онзи, който нарушава системно правата на човека в собствената си страна, не трябва да поучава единствената истинска демокрация в района", каза говорителят на израелското министерство на външните работи Емануел Нахшон.

"Израел е защитавал винаги пълната свобода на вероизповеданието на евреите, мюсюлманите и християните и ще продължи да го прави въпреки необоснованите клевети, които се отправят срещу него", се казва в изявление на говорителя.

Вчера Ердоган обеща да положи усилия, за да попречи в Израел да бъде приет закон, целящ да ограничи, дори и да забрани призивите за молитва на джамиите през нощта. Текстът, одобрен от правителството през февруари, трябва да бъде приет в парламента. Той ще се прилага за джамиите в Израел, както и в Източен Ерусалим, но е и на Храмовия хълм или Площада на джамиите в Ерусалим - третото свято място за исляма, припомня Франс прес.

"Ако Бог го иска, ние няма да позволим никога да се заглуши призивът за молитва в небето на Ерусалим", каза вчера Ердоган на форум, посветен на Ерусалим, състоял се в Истанбул.

"Каква е разликата между сегашните действия на израелската администрация и расистката и дискриминационна политика, която е била практикувана срещу черните хора в миналото в Америка и до неотдавна в Южна Африка", попита Ердоган.

Турция и Израел нормализираха отношенията си през 2016 г. след криза, породена през 2010 г. от израелски смъртоносен удар срещу кораб, нает от турска неправителствена организация, за да се опита да пробие блокадата на ивицата Газа.