Отбелязваме 72 години от края на Втората световна война

Президентът Румен Радев присъства на церемонията по полагане на венци и цветя пред Паметника на незнайния войн

Днес отбелязваме 72-рата годишнина от края на Втората световна война. Държавният глава Румен Радев присъства на церемонията пред Паметника на незнайния войн в София, съобщава Нова Телевизия.

„Днес най-ясно трябва да осъзнаваме, че Европа има нужда от обединение. Тук съм преди всичко, за да изкажа своята почит към всички загинали в борбата с хитлеро-фашизма. Сред тях са и хиляди българи, нека не го забравяме”, каза Радев.

"Изказах и своето дълбоко уважение към малкото останали живи български ветерани от Втората световна война. Това трябва да се помни“, каза президентът. Малко преди това той се здрависа и поздрави ветераните и техните семейства лично.

"Празнуваме не само Деня на Европа, но и Деня на победата - без тези милиони жертви днешна Европа нямаше да е същата. Не трябва да забравяме, че осъждането на нацизма и фашизма в следвоенна Европа е абсолютен консенсус, дори когато Европа е дълбоко разделена от Желязната завеса. На днешната дата нека потвърждаваме този консенсус и нека няма индулгенция за престъпленията на хитлерофашизма под каквато и да е форма на историческа ревизия“, заяви Румен Радев.

На церемонията присъства и военният министър Красимир Каракачанов, както и родствениците на военни, участвали във Втората световна война.

След края на церемонията за поредна година ще тръгне шествието на „Безсмъртния полк” на роднини и близки на хора, които са загинали във Втората световна война. Те ще тръгнат от Паметника на незнайния войн и ще стигнат до Паметника на съветската армия.