НЗОК спира парите на болници заради неплатени данъци

Надзорният съвет на НЗОК не е запознат с документа, с който спират финансирането

НЗОК спира финансирането на болници заради неплащани данъци и осигуровки след решение на Министерския съвет от юли 2016 г., съобщава Bulgaria on Air. Д-р Иван Кокалов от Надзорния съвет на НЗОК призна, че е учуден от решението без да е ясно за какви задължения става дума. "Няма болница, която да няма задължения. Ако има задължения, които не се обслужват редовно, то те могат да бъдат разсрочени", посочи той.

Кокалов добави, че Надзорният съвет на НЗОК не е запознат с документа, с който се спира финансирането на болниците. Д-р Кокалов подчерта, че ефектът от спирането на финансирането ще бъде не само върху болниците, но и върху пациентите. Според него, интерес от това решение има единствено НАП, за да може да събере повече пари.

"На заседание на МС много бързо трябва да се предприемат действия. Начинът е още утре да се види какво е взето като решение и да се коригира. Смешно е да затваряме болници, защото някой е решил да събира дългове", коментира той.

Председателят на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов попита кой е разпоредил наредбата да влезе в действие веднага след изборите и заяви, че много лекари обмислят да прекратят практиката си. "Не се правят плащанията, което е нарушение на рамковите ни договори. Поставени сме в ситуация да не можем да изпълняваме задълженията си. Не стига всичката административна тежест, която отвсякъде ни притиска, а сега започват и този тормоз. Много колеги вече искат да прекратят практиката си" сподели д-р Миндов.

Той добави, че има много сгрешени партиди в базата данни на НАП. Самият Миндов сподели, че получил заплашително писмо от НАП за дължими суми, за които ще бъде съдебно преследван, но при последвалата проверка е установено, че става въпрос за 16 стотинки.