Днес честваме Деня на Европа

Общество

09-05-2017, 06:00

Снимка:

wikipedia

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Информационен щанд за Деня на Европа – 9 май

Информационното бюро на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България организират 3D мапинг шоу и ден на отворените врати

Днес честваме Денят на Европа, посветен на мира и единството. 9 май 1950 година извежда развитието на Европа на коренно различна, нова платформа. Идеята за наднационалност, като форма за поддържане на мира и справедливостта, става все по-пълнокръвна и пълноценна през следващите десетилетия. Неслучайно датата 9 май се отбелязва тържествено в ЕС като Ден на Европа.

На 9 май 1950 година, в 16 часа, в Часовниковата зала на двореца „Ке д'Орсе“ (Министерството на външните работи на Франция) френският външен министър Робер Шуман представя декларация, която оставя паметна следа в световната история, като полага основите на интеграционната общност. Тя е известна като Декларацията „Шуман“ или Плана „Шуман“ по името на нейния четец Робер Шуман, считан за един от Бащите основатели на Европейския съюз.

Планира се икономическото обединение (ЕОВС) да стане на базата на черната металургия и въгледобива. Тази икономическа област на отправна интеграция не е случайна. От една страна, черната металургия и въгледобивът имат сложно производство и пазар. От друга, те стоят в основата за развитието на военната промишленост и тяхното производство напомня за икономическото надмощието на отделни държави във Втората световна война. Декларацията цели за бъдеще икономическите интереси да не се съгласуват, а да се сливат, с което биха се предотвратили междудържавните напрежения и търкания. Интеграцията ще става стъпка по стъпка и по предварително създаден план.

По инициатива на Франция експертен екип изготвя Договора за ЕОВС. След период на 9-месечна ратификация през 1951 година той е подпсиан, а влиза в сила от 1952 г. Страните по договора са 6: Белгия, Западна Германия, Италия, Люксембург, Нидерландия, Франция. Договорът е за срок от 50 години, действа на територията на 6-те държави, подписали обединението. В компетенцията на ЕОВС се включва ценообразуването, управлението и пазарът на въглища и стомана.

По повод Деня на Европа, в София ще се проведат редица мероприятия:

Програма:
12:00 ч.
До метростанция "Сердика"
Музикална програма на Джаз формация "София"

10:00 ч. - 12:00 ч.
Летище "София", терминал 2
Музикална програма на струнен квартет от "Симфониета София"

17:00 ч.
Градска градина
"ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛНИ ЕВЪРГРИЙНИ"

Изпълнения на група "Lilly of the West"
Представяне на изложба от конкурса за фотография "МОЯТА ЕВРОПА"

18:00 ч.
Градина "Кристал"
КОНЦЕРТ „ПРАЗНИЧНА ЕВРОПЕЙСКА МУЗИКАЛНА РАЗХОДКА“

"Софийски духов оркестър"
Диригент – Иван Стоянов

В програмата: Парашкев Хаджиев, Винченцо Белини, Жорж Бизе, Имре Калман, Йохан Щраус – син, Юлиус Фучик, Дико Илиев, Александър Владигеров, Лудвиг ван Бетховен, Фредерик Шопен, Дмитрий Шостакович, Андрю Лойд Уебър.

Информационното бюро на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България организират 3D мапинг шоу и ден на отворените врати за ученици по случай Деня на Европа и 10 години от членството на България в Европейския съюз. 3D мапинг спектакълът ще бъде прожектиран на 9 май от 21:30 часа върху фасадата на Националната художествена галерия (бившия Царски дворец) на площад „Княз Александър I“ и ще бъде излъчен 3 пъти – в 21:30, 21:50 и 22:15 ч.