П. Симеонов: Победата на Макрон заздравява френско-немската ос в ЕС

Франция ще застане като сърцевина на европейските процеси в новото разбиране за Европа на няколко скорости

Победата на президентските избори във Франция на Еманюел Макрон е глътка въздух за Европейския съюз. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ политологът Първан Симеонов във връзка с резултатите от президентските избори във Франция.

По думите му това е глътка въздух и за идеята за задълбочаване и разширяване на европейската интеграция. „Това е един страх по-малко, защото Франция с Льо Пен начело щеше да означава фактически край на ЕС, какъвто го познаваме. Бъдещето на Европейския съюз в никакъв случай не е безпроблемно. Бих казал, че то е сериозно предизвикателство, но във всеки случай начело на Франция, която е основополагаща сила в Съюза, имаме политик, който държи на това бъдеще. Това трябва да ее известно успокоение за европейската перспектива и за България“, коментира Симеонов.

По думите на политолога вотът в полза за Макрон във Франция заздравява френско-немската ос в ЕС и намалява потенциалния залог на немските избори. Той прогнозира, че Франция ще има политика, която ще се придържа към брюкселския дневен ред.

„В същото време Франция ще застане като сърцевина на европейските процеси в това ново разбиране за Европа на няколко скорости или Европа на желаещите.Франция очевидно ще бъде сред желаещите. Предизвикателствата са доста, защото Макрон е представител на ново политическо движение. Още повече, че имаше дълги години, в които Франция, като че ли остана на втори план след Германия в европейските дела. Помните, че имаше ера на „Меркози“, когато говорихме за Меркел и Саркози като за еднакви по сила и политическа тежест алтернативи. Сега като че ли Германия продължава да е водещата и вие си спомняте, че г-н Макрон трябваше да претърпи доста сарказъм от страна на опонента си Марин Льо Пен по тази тема. Говореше се, че едва ли не Ангела Меркел ще управлява Франция след победата на Макрон“, обясни Първан Симеоново.

Според Симеонов, победата на Макрон намалява потенциалния залог на предстоящите немски избори. „При три неуспешни за идеята за европейска интеграция избори във Франция, ние щяхме да се изправим пред съдбоносни немски избори. Сега те не са толкова важни, защото нито социалдемократическата, нито християндемократическата традиция в Германия съдържат предизвикателства за самата европейска идея“, коментира политологът.