Обмислят възрастова граница за желаещите да изкачат Еверест

В последно време се наблюдава тенденция към повишиване стремежа за рекорди в алпинизма от лица на преклонна възраст

Властите в Непал възнамеряват да установят горна възрастова граница за издаване на разрешителни за изкачване на връх Еверест, с цел да се избегне смъртта на възрастни хора. Това заяви ръководителят на отдела за туризма на Непал Динеш Бхатарай, цитиран от ТАСС.

"След трагичната смърт на известния непалски алпинист Мин Бахадур Шерхан, който се опита на 86-годишна възраст да се превърне в най-възрастният покорител на Еверест, правителството сериозно обсъжда установяване на горна възрастова граница, -заявява  Бхатарай. - По най-ниския възрастов праг работим отдавна и не издаваме разрешителни за деца на възраст под 16 години. В последно време се наблюдава тенденция към повишиване стремежа за рекорди в алпинизма от лица на преклонна възраст и в тази връзка се налага да определим въведем горна възрастова граница, за да посдигурим тяхната безопасност.”

Според Бхатарай, това ограничение може да се въведе и за разрешителните, издавани за всички върхове над 8 хиляди метра. В Непал се намират 8 от 14-те осемхилядника в света, като 3 от тях - Дхаулагири, Манаслу и Анапурна са изцяло разположени на територията на страната, Еверест, Лхотце, Макалу и Чо Ойо се намират на границата с Китай, Кангчендзьонга - на границата с Индия.

В суровите условия на високи планини с ниско ниво на кислород изкачването е изключително трудна физическа задача, понякога обезсърчителна за възрастните хора, казва Бхатарай. По думите му, много от запалените алпинисти след определена възраст не са в състояние сами да си поставят разумни граници и следвайки вътрешния импулс, могат да тръгнат на сигурна смърт, пренебрегвайки състоянието на силите и здравето си.

Инициативата на правителството се подкрепя и от самите спортисти. "Важно е незабавно да се приемат и въведат в сила възрастови ограничения. Ако съществуваше подобно ограничение,  би могла да се предотврати смъртта на хора - има много примери, но никой не води статистика за смъртността при алпинистите, последиците от височинна болест, както и много други причини, свързани с високо претоварване”, заявява председателят на Асоциацията на Непал по алпинизъм Анг Церинг Шерп. “По наше мнение, правителството трябва да ограничи максималната възраст  до 76 години”, допълва той.