Макрон води убедително пред льо Пен

Гласуването в отвъдморските територии на Франция се проведе вчера

Повече от 60% от французите са гласували за кандидата за президент на Франция Еманюел Макрон. Около 40 на сто са подкрепили евроскептика Марин льо Пен. Съобщава белгийският вестник Le Soir, цитирано от Reuters.

По-рано днес изданието писа, че Макрон води на втория тур на изборите за държавен глава във френските отвъдморски департаменти и територии.

Публикуването на резултати преди приключването на изборния ден във Франция е забранено и се наказва с парична глоба в размер на 75 000 евро. Традиционно Белгия, Швейцария и Германия публикуват данни по време на вота във Франция.

По време на първия тур на 23 април белгийската телевизия RTBF публикува прогнозни резултати, които се различаваха от окончателните с 0,5 до 3%. Във Франция оповестяването на резултати от вота е позволено след 20,00 часа парижко време.

Избирателната активност към 12 часа местно време е била 28,23 процента според данните на френското вътрешно министерство. Активността е по-ниска в сравнение с предишните президентски избори преди 5 години, когато до същия час са били гласували 30,7 процента.

На първия тур Макрон получи 24,1% подкрепа, а Льо Пен -21,3%.