Вашингтон пост: Предизвикателството пред кабинетa в България ще е стабилността

България ще поеме 6-месечно председателство на Съвета на ЕС през януари следващата година

Главното предизвикателство пред новия кабинет в България е да запази стабилността в страната, сред нестабилността в ЕС след „Брекзит“, нестабилността в съседна Туция и Македония и страховете от нов мигрантски поток. Това пише авторитетното американско издание „Вашингтон пост“ в анализ за новото правителство на България.

Партията на Борисов спечели най-много гласове на парламентарните избори на 26-ти март, но недостатъчно, за да формира самостоятелно правителство. Бойко Борисов оглави първото си правителство между 2009 и 2013 година, но подаде оставка след социални протести, довели до насилие. През ноември 2016 година той се отказа на половината на втория си мандат, след като кандидатът на партията му за президент загуби от кандидата на социалистите, пише изданието.

В реч пред парламента във вторник, Борисов препотвърди намерението си да държи страната в про-ЕС и про-НАТО направление. „Ще работи за единността на Европейският съюз и неговото бъдещо разширение“, заяви Борисов.

Политическите анализатори твърдят, че коалиционните партньори най-вероятно ще изчистят различията си и, че правителството може да изкара пълен четири-годишен мандат. „Въпреки че партньорите ни в Брюксел са против включването на крайно-десни партии в правителството, смятам че българското председателство на Съвета на ЕС ще легитимира това правителство като про-европейско“, заяви политическият анализатор Димитър Ганев.