Франция избира президент: Макрон или Льо Пен?

Резултатът от кандидат президентската надпревара ще стане ясен днес

Последните социологически проучвания даваха убедителна преднина на Еманюел Макрон. Те прогнозираха, че той ще спечели 62 процента от гласовете. Кандидатът на крайната десница - Марин льо Пен заяви, че независимо от социлогическите прогнози, според нея все още е възможна изненада на балотажа. Резултатът от кандидат президентската надпревара ще стане ясен днес.

За първи път в политическата история на следвоенна Франция нито една от двете големи традиционни партии - отляво Социалистическата партия и отдясно републиканците, не са представени на втория тур на президентските избори в неделя във Франция, информира Франс прес.

Класирал се на трета позиция на първия тур с 20,1 на сто от подадените гласове, кандидатът на консерваторите Франсоа Фийон претърпя неуспех на фона на скандал с фиктивни постове, от които се предполага, че се е облагодетелствала съпругата му.

"Червеният картон" бе още по-тежък за Социалистическата партия. Нейният кандидат Беноа Амон събра едва 6,36 на сто от гласовете, изпреварен категорично от трибуна на радикалната левица Жан-Люк Меланшон, който успя да заеме четвърта позиция на първия тур с подкрепата на 19,58 на сто от избирателите.

Първият тур хвърли ярка светлина върху разделянето на "губещи" и "печелещи" от глобализацията, върху Франция, разкъсана на четири лагера, представяни от четворката кандидати, излезли начело /център, крайно дясно, дясно, радикално ляво/. Ако този резултат се потвърди и на парламентарните избори, това ще означава край на двупартийната система и ще затрудни сформирането на мнозинство в парламента, отбелязва АФП.