Гръцките домакинства крадат ток за 170 милиона евро годишно

Общите загуби на електрическата компания достигат 2,2 млрд. евро в неплатени сметки

Кражбата на електроенергия струва на електроразпределението в Гърция  около 170 млн. вро загубени приходи всяка година според оценки на гръцкия енергиен регулатор, информира в."Български новини".

Общите загуби на компанията достигат 2,2 млрд. евро в неплатени сметки, тъй като седемгодишната икономическа криза на Гърция оставя все по-голям брой домакинства, които се борят да платят.

Това, както и използването от Гърция на аналогови измервателни уреди, които са лесни за манипулиране, насърчават енергийните измами в бедните квартали.

„Това е основен проблем, който трябва да бъде решен като основен приоритет“, казват от компанията, добавяйки, че общото въздействие, включително загубените приходи от несъбрани данъци, възлиза на около 250 милиона евро.

Публичното оповестяване от оператора на електроразпределителната мрежа на Гърция (DEDDIE), което проверява броячите, показва, че потвърдените случаи на кражба са нараснали до 10 600 през миналата година – от 8 880 през 2013 г. и 4 470 през 2012 г.