Честваме Деня на Храбростта и празника на Българската армия

Държавният глава ще произнесе тържествено слово по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия

Честването на Деня на Храбростта и празника на Българската армия в София ще започне от 9.00 ч. с водосвет на бойните знамена пред паметника на Незнайния воин.

Военният парад ще започне в 10.00 ч. на 6 май 2017 г. на площад „Княз Александър I“ в София. В него ще участват Знаменен взвод на Националната гвардейска част; Гвардейски представителен духов оркестър; Представителен блок от Военна академия „Г. С. Раковски“ с бойното знаме на академията; Представителен блок от Националната гвардейска част с бойното знаме на частта; Представителен блок от Националния военен университет „Васил Левски“ с бойното знаме на университета; два представителни блока от Сухопътните войски с бойните им знамена; представителен блок от Военновъздушните сили със знамето на ВВС и др. При изпълнението на Националния химн по време на парада ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще вземе участие в тържествената програма за отбелязване на Деня на храбростта и празник на Българската армия. Той ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия на пл. „Княз Александър I“ в столицата. Държавният глава ще произнесе тържествено слово по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия.

В 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на президента на Република България ще бъде извършена тържествена смяна на караула.

Националният военноисторически музей (НВИМ) ще посрещне своите посетители на празника на Българската армия и Ден на храбростта 6 май с вход свободен от 10.00 до 18.00 ч. за постоянната хронологична и външна експозиция. Фотоизложба, посветена на историята и традициите на отбелязването на Гергьовден в армията, ще бъде представена специално за празника.