Радев: Трябва да се прекрати опасната тенденция на отлив на личен състав от армията

Политика

05-05-2017, 14:58

Снимка:

president.bg

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Промени на движението в София за Деня на храбростта

Румен Радев удостои на тържествена церемония с висше офицерско звание военнослужещи от Българската армия

„Необходима е дългосрочна политика за прекратяване на опасната тенденция на отлив на личен състав от Въоръжените сили и за решително издигане на социалния статус и на престижа на военната професия“. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев на тържествена церемония по удостояване с висше офицерско звание на военнослужещи от Българската армия.

В словото си държавният глава отбеляза натрупания ценен професионален опит, който всеки един от удостоените офицери е придобил в Българската армия.

С указ на президента Румен Радев бригаден генерал Михаил Попов е освободен от длъжността заместник-командир на Сухопътните войски и е назначен на длъжността командир на Сухопътните войски, като получи висше офицерско звание „генерал-майор”.

Бригаден генерал Данчо Дяков беше удостоен от президента Радев с висше офицерско звание „генерал-майор”.

„В навечерието на Деня на храбростта и празника на Българската армия трябва да обърнем сериозно внимание на наболелите въпроси за  състоянието на отбраната и перспективите за развитие на Въоръжените ни сили“, отбеляза Румен Радев.

Държавният глава изтъкна необходимостта да се търси балансът между двата важни компонента във Въоръжените сили - човешкия фактор и материалните средства. По думите му „в това отношение и политическото и висшето военно ръководство ще имат своите огромни изпитания, защото средствата, които се очаква да бъдат вложени в отбраната, трябва да градят способности по най-ефективен и ефикасен начин“.

Румен Радев беше категоричен, че без решаването на тези въпроси няма как да имаме боеспособна Българска армия - гарант за суверенитета и териториалната цялост на страната и надежден партньор в рамките на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

От името на удостоените с нови висши военни звания офицери, генерал-майор Михаил Попов благодари за получените воински звания и заяви, че приоритети в работата му ще бъдат преодоляването на съществуващия недокомплект от личен състав и модернизацията на Сухопътните войски.

„Ние разчитаме на Вас, г-н президент и на министъра на отбраната, че професионалната военна експертиза, която ще предоставим, ще бъде в основата на решаването на съществуващите проблеми и предизвикателства“, каза още в словото си генерал-майор Михаил Попов и увери, че ще бъдат положени всички усилия за утвърждаване авторитета на Въоръжените сили и за тяхното по-добро бъдеще.

Сред присъстващите на церемонията бяха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната Андрей Боцев, служебният военен министър Стефан Янев, висшият команден състав, генерали и офицери от видовете Въоръжени сили.