Красен Кралев: Не вярвам световният рекорд на Стефка Костадинова да е застрашен

Спортният министър призова да не се прибързва с коментарите по този казус

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев коментира в сутрешния блок на ТВ Европа предложението на Европейската атлетическа асоциация за анулиране на всички световни рекорди в леката атлетика, които те твърдят, че не отговарят на определени стандарти. Сред тях е и този на българската легенда Стефка Костадинова в скока на височина от 209 см, поставен през 1987 година. "Не вярвам световният рекорд на Стефка да е застрашен", заяви Кралев.

Не вярвам световният рекорд на Стефка Костадинова да е застрашен, обяви в студиото на "Европа сутрин" спортният министър Красен Кралев. Европейската атлетическа асоциация преди два дни поиска отново анулиране на всички световни рекорди, които не отговарят на определени стандарти. Аргументът им е, че преди години допинг контролът не е бил толкова добър, колкото е днес. Скандалното в случая е, че в четвъртък президентът на българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов публикува свое мнение в социалната мрежа, с което застана зад искането на Европейската атлетическа асоциация. Така българин се обяви да бъде анулиран световния рекорд на Стефка Костадинова от 209 сантиметра, поставен на първенството в Рим през 1987 - а година. Спортният министър Красен Кралев призова да не се прибързва с коментарите по този казус.

Кралев коментира и казуса с Българската федерация по шахмат. Тя ще загуби своя лиценз в началото на юни, ако не плати на държавата дължимите над 400 хиляди лева. Преди дни срещу Кралев беше внесен сигнал в прокуратурата от фондацията на Веселин Топалов за ощетяване на държавата с 13 млн. лв. заради казуса с базите на ЦСКА. Кралев потвърди тезата си, че въпросният сигнал е свързан със задълженията на федерацията.

Спортният министър подчерта, че ще се бори за справедливо разпределение на парите за спортните федерации. Сред останалите му приоритети са развитието на детско-юношеския спорт и доизграждане на спортната инфраструктура. В тази връзка кабинетът "Борисов 3" ще отпусне 130 милиона лева за нови физкултурни салони в училищата през следващите четири години.

До края на годината ще бъде приет и новият закон за спорта, който ще даде сериозна основа за развитие на спортната инфраструктура, допълни още министър Кралев.