Юнкер и Жозеф Дол поздравиха Борисов

В писмото до министър-председателя Бойко Борисов, Юнкер изтъква важния момент, в който правителството на Бойко Борисов встъпва в длъжност

В писмото до министър-председателя Бойко Борисов, Юнкер изтъква важния момент, в който правителството на Бойко Борисов встъпва в длъжност, и изразява надеждата си да продължи съвместната работа за справяне с предизвикателствата пред Европейския съюз, с общи институции и непоклатими ценности, общност на мир, свобода, демокрация, човешки права и върховенство на закона, огромна икономическа сила, отличаваща се с безпрецедентни равнища на социална закрила и благополучие.

„Уважаеми г-н министър-председател, cкъпи Бойко, приемете моите искрени поздравления по повод избирането Ви за министър-председател на България”. Така започва писмо, изпратено от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер до министър-председателя Бойко Борисов.

Юнкер изтъква важния момент, в който правителството на Бойко Борисов встъпва в длъжност, и изразява надеждата си да продължи съвместната работа за справяне с предизвикателствата пред Европейския съюз, с общи институции и непоклатими ценности, общност на мир, свобода, демокрация, човешки права и върховенство на закона, огромна икономическа сила, отличаваща се с безпрецедентни равнища на социална закрила и благополучие.


„Ние, лидерите на Европейския съюз, се договорихме през март в Рим, че искаме Европейски съюз, който да бъде безопасно, сигурно и благодатно място, да бъде конкурентоспособен, устойчив и социално отговорен, да има волята и способността да играе ключова роля в света”, подчертава Юнкер.

Председателят на ЕК посочва и някои от важните задачи в дневния ред на ЕС, които изискват решителност и усърдна работа по време на предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Сред тях са засилването на защитата на външните граници, успешното и по-солидарно управление на общата политика за миграция и предоставяне на убежище, завършването на Единния цифров пазар и повишаването на устойчивостта на Енергийния съюз.

„Желая успех на Вас и Вашето правителство! Щастлив съм, че ще можем да продължим тясното ни партньорство и очаквам с нетърпение да Ви срещна отново скоро”, пише още Жан-Клод Юнкер.
Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол също изразява подкрепата си към Бойко Борисов за избирането му като му министър-председател на България в поздравителен адрес. „Бих желал да Ви поздравя за новия Ви мандат като министър-председател на България и за сформирането на новото правителство. Като председател на ЕНП и като приятел, приех тази новина с голяма радост”, посочва Дол. В писмото си председателят на ЕНП пожелава още успех на новото правителство.