Туск: Ако започнем спор отсега, преговорите с Лондон ще бъдат невъзможни

Свят

05-05-2017, 06:00

Снимка:

Live satelit news/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Д. Туск: ЕС трябва да остане обединен в разговорите за Brexit

Трябва да не забравяме, че за да успеем, днес са ни необходими сдържаност, умереност, взаимно уважение и възможно най-много добра воля

Преговорите с Лондон са достатъчно трудни и ако започнем да спорим още преди същинското им начало, ще бъдат невъзможни. Това заяви пред журналисти председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от БТА.
Залозите са твърде големи, за да оставим чувствата да вземат връх. Става дума за живота и интересите на милиони хора от двете страни на Ламанша, добави той. Трябва да не забравяме, че за да успеем, днес са ни необходими сдържаност, умереност, взаимно уважение и възможно най-много добра воля, допълни Туск.
Председателят на Европейския съвет направи този коментар на фона на растящото напрежение между британските власти и представителите на Европейската комисия. Двете страни размениха открито реплики след вечерята миналата седмица в Лондон между премиера Тереза Мей и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Подробности от разговорите бяха представени в германско печатно издание и показаха пълното разминаване на двете страни във вижданията за предстоящите от юни преговори за напускането на ЕС от Великобритания.