Становището ни за "Газпром" пристига днес в ЕК

България не е съгласна с ангажиментите предложени от Газпром

Българското становище по преговорите между Европейската комисия и "Газпром" се очаква да пристигне в Брюксел днес, съобщават от БНТ. По антимонополното дело срещу руския газов доставчик Москва предлага да поеме ангажименти към 7 засегнати европейски страни, сред които и България.

Предложенията включват възможност за препродаване на руския газ от страните, в които се доставя, определяне на цената на горивото по пазарни механизми и осигуряване на достъп до западните хъбове. България не е съгласна с предложените от Газпром ангажименти, защото не били достатъчно добре дефинирани. Затова страната ни е изпратила допълнителни въпроси.

Има и съмнения, че се въвежда нова неравнопоставеност на българските потребители в сравнение с тези в Западна Европа като един от примерите е, че "Булгартрансгаз" ще трябва да поеме отговорност за качеството на пренасянето гориво вместо "Газпром". Иначе България подкрепя предлаганата от Европейската комисия позиция по делото срещу "Газпром", както и бързото приключване на процеса.