Груевски: Въвеждат диктатура в Македония

В демократичното общество, ако мнозинството не се базира на правото, имаме диктаторски режим

В Македония се правят опити за въвеждане на диктатура. Това заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, съобщават от MIA.

По думите му, законът трябва да се спазва и никое правителство не може да управлява, нарушавайки го. Грувски счита също така, че новият председател на парламента не е избран според правилата и решенията му няма да са легитимни.

В изказване във фейсбук Груевски коментира последните събития в страната.

Припомняме, че избирането на етническия албанец Талат Джафери за председател на парламента доведе до протести и сблъсъци. Протестиращи нахлуха разгневени в парламента. Демонстрацията завърши със стотици ранени, сред които лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония Зоран Заев.

Погромът в македонския парламент беше по сценарий на ВМРО-ДПМНЕ. Това обяви по-рано днес Заев.

"Това беше премислен сценарий на нашия политически опонент, който все още е на власт в Македония, който пет месеца след изборите няма намерение да предаде властта. Има формирано мнозинство, 67 депутати от общо 120. Когато видяха, че намерихме начин по конституция да отблокираме парламента и да изберем нов председател, те по премислен сценарий дадоха възможност - чрез отварянето на вратите от вътрешната страна, да влязат хората", изтъкна още той.

Заев е убеден, че ще е следващият премиер.