Решаващият дебат във Франция: Макрон срещу льо Пен

Очаква се дебатът да бъде изключително агресивен

Решаващ дебат между съперниците на балотажа от президентските избори във Франция Марин льо Пен и Еманюел Макрон предстои тази вечер, съобщават от BBC.

В ролята си на фаворит според социолозите проевропеецът Еманюел Макрон е изложен на по-сериозни рискове от съперничката си. От щаба му днес уверяват, че никой не си е сложил руса перука, за да тренира Макрон в словесни битки. 39-годишният кандидат много добре познава ключовите теми, които вълнуват французите. Тази вечер обаче трябва да намери подходяща форма за представянето им.

Икономическите, политическите и културните принципи, които защитава, трябва да изглеждат достъпни за всички французи. Много от тях обаче не разбират посланията на двамата претенденти.

Крайнодясната Марин льо Пен има интерес да избягва двубой върху детайли от програмата си, особено след като преди дни драстично промени позицията си за излизане от еврозоната. Съчетаването на национална валута с еврото обаче на практика прави програмата й неприложима.

Марин льо Пен има опит в битки и с присъщия си хъс ще опита да извади Макрон от равновесие, за да докаже, че той не е готов за президентския пост.

Очакванията са за сериозен сблъсък в момент на крайно разединение между французите.