Тереза Мей: ЕС се опитва да повлияе на изборите със заплахи

Има някои в Брюксел, които не искат тези разговори да завършат с успех

Премиерът на Великобритания Тереза Мей обвини европейски политици и представители на ЕС, че се опитват да повлияят на резултата от предсрочните избори чрез заплахи, съобщават от BBC.

Министър-председателят изтъкна, че позицията на Обединеното кралство е тълкувана погрешно и позицията на Европейската комисия е втвърдена. "Има някои в Брюксел, които не искат тези разговори да завършат с успех, които не искат Обединеното кралство да просперира", оплака се Мей.

След срещата си с кралицата във връзка с разпускането на парламента премиерът добави, че победителят на предсрочния вот на 8 юни ще се изправи пред "една първостепенна задача", а именно да се сключи "възможно най-доброто споразумение" за Острова.

"През последните дни ние виждаме колко тежки тези разговори вероятно ще бъдат. Преговорната позиция на Великобритания в Европа е тълкувана погрешно в континенталната преса. Позицията на ЕК за преговорите е втвърдена", поясни британският премиер.

"Европейски политици и официални представители отправят заплахи към Великобритания. Всички тези действия са умишлено избрани в подходящия момент, за да повлияят на резултатите от парламентарните избори на 8 юни", смята тя.

По-рано беше разпространена информация, че ЕС ще настоява Великобритания да плати финансови задължения към съюза в размер на 100 милиарда евро, а не 60 милиарда евро както се очакваше.

Главният преговарящ за Брекзит от страна на ЕС потвърди, че преговорите с Лондон няма да приключат "бързо и безболезнено".