Г. Харизанов: Не виждам конфликтни точки в новия кабинет

Трябва да има нетърпимост към хората, които не се справят

Кои са изненадите в кабинета „Борисов 3” и какви са очакванията от новата власт? По тези теми дискутираха в ефира на bTV социологът Андрей Райчев и Георги Харизанов от Института за дясна политика.

Според Харизанов изненада има в сектор „Образование”, където той е очаквал министерският пост да бъде зает от ярка политическа фигура. Очаквах да е Милена Дамянова, призна той. По думите му обаче бъдещият министър познава прекрасно сектора.

Изненада за Андрей Райчев пък е Нено Димов, който ще застане начело на екологията. Според социолога това е предпоставка за промяна в политиката. Според Райчев силно впечатление прави решението за министър на културата – Боил Банов, за когото има добри отзиви. "След два мандата Вежди Рашидов си беше претоварен с негативи", отбеляза социологът.

"В кабинета „Борисов 3” има интересен баланс – половината са предишни министри, 9 са нови, а четирима са от нова формация, която е на власт", смята социологът.

Според него Екатерина Захариева е интересно решение и „жест към умните и красивите”. По думите на Райчев това е хитър ход на Борисов и така бъдещият премиер си спестява упреци.

За избора Лиляна Павлова да поеме българското председателство на ЕС Георги Харизанов коментира, че е изключително важно там да има оперативен човек, който умее да работи с хора и да спазва срокове. "След тази задача Павлова може да се завърне в регионалното министерство", предположи Харизанов.

Той не вижда конфликтни точки в новия кабинет и се надява правителството да е устойчиво. Според него е важна обществената подкрепа за непопулярните реформи и да има нетърпимост към хората, които не се справят.