Селце в Германия става центъра на ЕС след Brexit

Кметът на селцето първоначално смятал, че е първоаприлска шега

Развяващото се знаме на Европейския съюз на площада на селцето Гадхайм в Бавария е единствената подсказка защо в това малко селце са дошли медии от цял свят, съобщават от AFP.

Шепа къщи са се сгушили по хълмовете на този лозарски район в Южна Германия, където по полетата се издигат вятърни генератори. През 2019 г., когато е предвидено да приключат преговорите по излизането на Великобритания от Европейския съюз, 89-те жители на Гадхайм ще се окажат в географския център на ЕС.

Повечето от тях са научили новината от радиото, каза кметът на близката община Файтсхьоххайм Юрген Гьоц. Гадхайм е твърде малко населено място, за да има кмет. "Помислихме, че е първоаприлска шега", забавлява се кметът, който е седнал на маса в хотела на селото.

Жителите на селцето обаче се гордеят с вниманието, което е привлякъл пасторалният им край и вече са издигнали тъмносиньото знаме със звездите на селския площад. Те дори са създали група в мобилното приложение за комуникации Уотсап, за да привлекат вниманието върху селцето.

Центърът на тежестта на ЕС се намира в Германия от 1 май 2004 г., когато членовете на ЕС от 15 стават 25, сочат данните на Националния географски институт в Париж. Преди това е бил в Белгия близо десетилетие. От 2004 г. обаче местоположението му на германска земя се сменя няколко пъти. Когато Хърватия се присъединява към ЕС през юли 2013 г., този статут се поема от баварското село Вестернгрунд, на около 60 км северозападно от Гадхайм.