Корнелия Нинова: Атакуват ме, защото отказах коалиция с ГЕРБ

Този натиск продължи, после предложението за Деница Златева и да стана председател на парламента

"Добре съм, гледах вчерашното участие на Георги Гергов. Нищо не бих му казала, аз не съм тук да отговарям на Георги. За нас този въпрос политически е затворен. Аз съм тук да отговарям на тези 1 милион българи, които повярваха, че БСП е променена". Това заяви в ефира на Би Ти Ви Корнелия Нинова по повод вчерашните атаки на Георги Гергов в същото студио.

"Г-н Хекимян, ще отговоря на всички въпроси. Мисля, че има две големи политически причини. След изборите имаше група за натиск върху мен от политически лица, от моята партия да направим непременно голяма коалиция с ГЕРБ. Този натиск продължи, после предложението за Деница Златева и да стана председател на парламента. Твърдият отказ да направим коалиция с ГЕРБ е причината това сега да се случва. Спрях феодалите, които подреждат местата в БСП", заяви още лидерът на БСП.

"Един месец беше ад. Вкарвам Георги Гергов в политическото задкулисие, той беше част от натиска и вчера го каза. Беше на мнение, че трябва да правим голяма коалиция и след това да стана председател на парламента", разкри още Нинова. "Смятам, че политиците не могат да се занимават с такива неща. Нарушаване на политическия морал е причината за оставката на Гергов. Участвала съм в срещи и те не са били тайни", обясни тя.

Тя отговори задочно на думите на Георги Гергов, че също като него се е срещала със Сотир Цацаров. Нинова призна, че се е видяла с обвинител №1, но това е станало официално в приемната му. Говорили по евродоклада и промените в НПК, които БСП предизборно консултирала с юридическото съсловие.

„Гергов по това време ми е близък, аз не искам от него да прави среща с Цацаров в кабинета си, правя си я по официален ред”, посочи Корнелия Нинова.

Тя призна, че се е събирала с други хора в кабинета на пловдивския бизнесмен. Тя даде пример с омбудсмана Мая Манолова, с която говорили за президентските избори и Слави Трифонов, с когото обсъждали инициирания от шоуто му референдум за промени в изборното законодателство.

„Не съм отишла там, за да искам услуги от тези хора, отишли сме да говорим за принципни неща”, подчерта Корнелия Нинова.

По случая „Фронтиер” от преди десетилетие, който й коства поста на зам.-министър по времето на кабинета „Станишев” и който Георги Гергов косвено припомни, Нинова показа документ от Софийска градска прокуратура 2008 г., който показва, че производството за нерегламентирано оказване на влияние срещу нея е прекратено със заключение за липса на престъпление.

Лидерът на БСП посочи, че се е върнала на ръководен пост в партията чак през 2009 г., когато е изчистила името си.