Япония изпрати разрушител да защитава военни кораби на САЩ

Свят

01-05-2017, 14:32

Снимка:

wikimedia commons

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

САЩ и Китай са обсъдили ситуацията на Корейския полуостров

Тръмп изпрати военни кораби край Корейския полуостров, на фона на напрежението със Северна Корея

Япония изпрати разрушител да придружи американски военни кораби от Токио на фона на засиленото напрежение на Корейския полуостров, съобщават от BBC.

Хеликоптероносачът "Изумо" напусна пристанище Йокосука, южно от Токио и се присъедини към американския кораб за доставки в префектура Чиба, източно от Токио.

Това е първата такава операция на страната, откакто бе прието спорното законодателство, позволяващо на японската армия да разшири ролята си в чужбина. Критиците казват, че законите нарушават пацифистката Конституция на Япония, тъй като чл. 9 от устава забранява употребата на оръжие за уреждане на международни спорове.

Американският президент Доналд Тръмп изпрати военни кораби и подводница във водите край Корейския полуостров. Това стана на фона на индикациите, че Северна Корея може да изстреля балистични ракети или да извърши друг ядрен опит.

Пхенян опита да изстреля балистична ракета в събота само часове, след като държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън настоя за нов натиск и нови санкции срещу режима.