Макрон: ЕС трябва да се реформира или има перспектива и за Фрекзит

Макрон заяви, че една от първите му задачи като президент, би била реформиране на ЕС

Водещият кандидат за президент на Франция Еманюел Макрон заяви пред BBC, че Европейският съюз трябва да се реформира, иначе ще бъде изправен пред перспективата за Фрекзит.

Центристът, който е проевропейски направи изявлението в последната седмица на кампанията преди балотажа на 7 май, на който ще премери сили с крайнодясната кандидатка и евроскептичка Марин льо Пен.

"Аз съм проевропеец и постоянно защитавам по време на кампанията си европейската идея и европейската политика, защото вярвам, че те са много важни за френския народ и за мястото на страната ни в глобализацията", заяви Макрон. "Но същевременно трябва да погледнем истината в очите, да се вслушаме в хората и в това, че те са изключително гневни днес и нетърпеливи, ЕС не бива да продължава да функционира по този начин."

Макрон добави, че ако бъде избран за президент, една от задачите му ще бъде дълбокото реформиране на ЕС и на европейския проект. Ако позволим ЕС да продължи да функционира както сега, би било "предателство", подчерта той.