Г. Донев: Създаването на комисия в НС за неизплатени заплати е стъпка в правилната посока

МТСП е едно от министерствата, в което има изключителна приемственост в политиката

Решението на Народното събрание за създаване на временна комисия, която да се занимава и да анализира проблемите със закъснелите изплащания и с неизплащанията на доходите на
работниците и служителите, е стъпка в правилната посока. Това каза служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев пред журналисти преди конференцията на КНСБ на тема "Бъдеще за труда, бъдеще за млади хора в Европа", цитира БТА.
Той добави, че имаме добро законодателство, но въпросът е дали то се прилага ефективно. Всяко затруднение при изплащането на заплати или на дължими средства към други доставчици трябва да бъде индикация, че нещо се случва в това предприятие, и превантивно да се направи анализ, да се започне събиране на информация доколко финансовата стабилност на предприятието е гарантирана, за да може да е сигурно, че заплатите на работниците и служителите също ще бъдат изплатени, каза още министърът.
Промените, които стават по отношение на дигиталните технологии, са сред предизвикателствата пред труда, добави министър Донев. Заговори се много усилено за четвъртата индустриална революция, която още повече изостря и поставя редица въпроси пред властите, пред органите, които се занимават с трудовите права на работещите, с условията на труд, коментира той.
Министърът отбеляза, че в момента в структурите, които се занимават с промяна в законодателството в ЕК, тече интензивен диалог и в сферата на командироването на работници и служители за предоставяне на услуги в ЕС, тече дискусия и по регламента за координация на системите за социална сигурност в ЕС. Обсъждат се промени в директивите за канцерогените и мутагените.
В отговор на репортерски въпрос министър Донев посочи, че е изключително удовлетворен, че оставя добре работещо министерство. Той посочи, че го е и приел като такова. МТСП е едно от министерствата, в което има изключителна приемственост в политиката, отбеляза той.