Орбан ще изпълни исканията на Брюксел

Говорителката на Орбан отказа да каже какво точно е говорител Орбан на срещата

Унгарският премиер Виктор Орбан е обещал на лидерите от дясноцентриската политическа група на Европейския съюз, че ще се съобрази с исканията на Брюксел за промяна на мерките, наречени атака срещу академичната свобода, съобщава Reuters, позовавайки се на партията.

"Премиерът Обран се ангажира в Съвета на ЕНП да спазва и изпълни всички искания на Европейската комисия в рамките на срока, определен от комисията", обяви пред журналисти говорителят на Европейската народна партия Зигфрид Муресан. Той направи изявлението си, след като Орбан се срещна с лидерите на ЕНП в Брюксел.

Сред присъстващите на срещата е била и германският канцлер Ангела Меркел.

Председателят на ЕНП Жозеф Дол заяви в свое изявление, ЕНП иска от партията на Виктор Орбан "Фидес" и унгарските власти да предприемат всички необходими стъпки, за да изпълнят искането на комисията. "Орбан е уверил ЕНП, че Унгария ще предприеме съответните действия", допълни Дол.

В сряда ЕК даде едномесечен срок на Будапеща да пригоди закона за висшето образование, приет на 4 април, заявявайки, че не е съвместим с основните свободи.

Орбан се защити пред Европейския парламент и обвини Джордж Сорос в спекулиране.