Протестиращите в Македония насочиха гнева си към ЕС

ВМРО-ДПМНЕ иска да си върне властта с нови избори

48 часа след погрома в македонския парламент, Скопие изглежда сякаш нищо подобно не се е случвало. Съботният ден започна с пълно спокойствие, но снощи се проведе нов националистически протест при нечувани мерки за сигурност, съобщава bTV.

Преди два дни депутати бяха бити от разгневена тълпа с мотива, че социалдемократите от СДСМ и албанските им коалиционни партньори водят Македония към разпад. Това е и тезата на падналите от власт след десетилетие в нея ВМРО-ДПМНЕ (управлявали заедно със същите албански политици), както и на голяма част от медиите, които на практика не отразиха опита за линч, при който изключително тежко пострада албански народен представител. Те обвиняват европейските държави в намеса във вътрешните работи, тъй като изборът на албанец за председател на парламента беше признат в чужбина, а именно новият пост на бившия военен министър Талат Джафери стана повод за насилието.

След като вътрешният министър на страната подаде оставка и обяви, че подчинените му са го саботирали и са допуснали погрома, вчера мерките за сигурност в района на парламента бяха изключително сериозни. Затова и протестиращите се събраха не пред парламента, а пред представителството на еврокомисията. Така не се вижда краят на започналите преди 60 дни протести в западната ни съседка.ВМРО-ДПМНЕ, чийто лидер Никола Груевски още като премиер беше замесен в корупционни и СРС скандали, искат нови избори, на които да се опитат да си върнат властта.

Идващият от техните среди президент Георге Иванов свика консултации, които бяха бойкотирани от СДСМ и албанците.