Венецуела официално иска да напусне ОАД

Венцуела е първата страна, коато напуска 35-членната панамериканска организация от създаването й през 1948 г.

Венецуела вчера официално уведоми Организацията на американските държави (ОАД) за намерението си да я напусне, поставяйки началото на процедура, която ще продължи 24 месеца съгласно правилата на организацията, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

„От днес Венецуела е по-свободна“, заяви посланичката на страната в базираната във Вашингтон регионална организация Кармен Луиса Веласкес след кратката си среща с генералния секретар на ОАД Луис Алмагро, за да му връчи писмото.

На пресконференция във венецуелското консулство в Ню Йорк Самуел Монкада, заместник външен министър на Венецуела, заяви, че страната му напуска ОАД, понеже тя се е превърнала в инструмент за принуда вместо за сътрудничество. По думите му организацията е „деградирала в инструмент за потисничество“ и води кампания „за разрушаване на демокрацията“в неговата страна. Той обвини САЩ, че притискат другите, по-малки страни в организацията, за да не застанат на страната на Венецуела.

До безпрецедентната стъпка на Каракас се стигна след спорно заседание на постоянния съвет на организацията, на което ръководството гласува за свикване на специална сесия на външните министри за оценка на венецуелската криза, присъединявайки се към нарастващия международен натиск над президента Никола Мадуро да насрочи избори и да освободи от затвора политически активисти.

Напрежението между Каракас и група членове на ОАД начело със САЩ датира, откакто Алмагро през март представи 75-страничен доклад, обвинявайщ правителството на Мадуро в системно нарушаване на човешките права и стандартите на демокрацията.

В историята й само една страна – Куба – доброволно избирала да остане извън ОАД. Комунистическият остров е изключен опрез 1962 г., понеже се присъединява към съветския блок. Изключването е отменено през 2009 г., но Куба още не се е върнала в организацята, отбелязва ДПА.