Ердоган нарече Асад "убиец", извършващ "политически тероризъм"

Турция засили реториката си срещу Асад след атаката с химическо оръжие в Северна Сирия

Сирийският президент Башар Асад е "убиец", който осъществява "политически тероризъм", заяви турският президент Реджеп Ердоган, дни преди посещение в Русия за среща с руския си колега Владимир Путин, съобщиха от Yeni Safak.

Срещата в Сочи на 3 май с Путин, който е ключов поддръжник на Асад, се очаква да се съсредоточи върху сиирйската криза, както и двустранната търговия и енергийни въпроси. Ердоган, който е твърд поддръжник на сирийската опозиция, критикува също Съвета за сигурност на ООН заради това, че не успява да спре насилието в Сирия. Русия редовно използва правото си на вето, за да подкрепя Асад.

Ердоган, който говори на форум в Истанбул, заяви, че иска турски сили да участват в операцията за отвоюване на Ракка - бастиона на "Ислямска държава" в Сирия. Той посочи, че ще повдигне този въпрос на среща с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом следващия месец.

Турция е подразнена, че Вашингтон се съюзява със сирийските кюрди и арабските им съюзници Сирийски демократични сили за превземане на Ракка.