Днес започва срещата на върха в Брюксел

През седмицата Тереза Мей обсъди процеса на напускане на ЕС с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер

Днес започва срещата на върха в Брюксел. Президентът Румен Радев ще представлява страната ни на заседанието на Европейския съвет.

Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки от ЕС е посветена на обсъждането и приемането на политическите насоки за водене на преговорите с Обединеното кралство за оттегляне от Европейския съюз.

Припомняме, че през седмицата британският премиер Тереза Мей обсъди процеса на напускане на Европейския съюз с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и главния преговарящ от страна на Брюксел Мишел Барние

Трите основни точки, които политиците са обсъдили, са искането на Брюксел Великобритания да плати 50 милиарда паунда за развода, правата на европейските граждани на Острова и на британците на континента след Брекзит, както и заплахата от вето на Испания по бъдещия статут на Гибралтар.

Те са част от насоките за воденето на преговорите, изготвени от председателя на Евроепйския съвет Доналд Туск, които ще бъде разисквани на срещата на лидерите на останалите 27 страни членки в събота в Брюксел.