Радев: В рамките на ЕС и НАТО трябва да се търси решение за Македония

Президентът Румен Радев посети авиобаза Граф Игнатиево

Президентът Румен Радев посети авиобаза Граф Игнатиево, където наблюдава демонстрация на военновъздушни способности, представени от  екипажи и самолети на Военновъздушните сили на САЩ.

 

България ще настоява ЕС да се ангажира повече с Македония и да има ясни перспектива за бъдещето на всички държави от Западните Балкани. Това каза президентът пред журналисти в авиобаза Граф Игнатиево. По думите му, тези страни трябва да изпълнят критериите за евентуалното им членството в ЕС, но за това им е необходима сериозна помощ.

В рамките на ЕС и на НАТО трябва да се търси решение по въпроса за Македония, каза още Румен Радев и предположи, че на утрешната среща на лидерите на европейските държави, ще бъде повдигнат и този въпрос. Вече е имало декларация за Западните Балкани от Съвета на Европа от 9-10 март.

Държавният глава каза още, че заплахи и рискове за страната ни след събитията от снощи в Македония засега няма, но ако така продължава, това което се случва в Македония няма да допринесе за стабилността в региона. "Ще става все по-рисково и все по близко до нас", коментира Румен Радев.

Той смята, че трябва да се намери вярно решение на този проблем, който вече тревожи всички и не може да продължава вече така. Надявам се политиците в Македония да са си извлекли поуки и да сменят формулата на противопоставяне.