Добрев: България се превръща в една от най-атрактивните страни за инвестиции

Николина Ангелкова: България има с какво да допринесе за развитието на стратегическото партньорство между ЕС и Китай, особено в областта на туризма

България в последните години се превръща в една от най-атрактивните страни за инвестиции. В страната ни има все повече инвестиции в реалната икономика предимно от Европейския съюз (ЕС).  Това заяви народният представител от ГЕРБ Делян Добрев  по  време на конференция  „ЕС-Китай 2018 – година, посветена на туризма и нови възможности за инвестиции  за българския туристически сектор“, организирана от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.


Делян Добрев  подчерта, че изследване сред германските компании, които са в България, показва желание от немския бизнес да разширят инвестициите си в страната ни.
„За съжаление, инвестициите от Китай и като цяло инвестициите от страните извън ЕС в България са изключително скромни, затова се надявам, че Китай като иноватор и една от най-динамично развиващите се държави в света ще е сред първите държави извън ЕС, която да започне да инвестира по-активно в страната ни“, заяви народният представител от ГЕРБ. По думите му, това ще бъде от полза както за България, така и за китайските компании, които ще съсредоточат своята дейност в страната. Делян Добрев подчерта, че за последното тримесечие на изминалата година страната ни има икономически ръст от 3,7 процента, който е вторият най-висок в ЕС.


Народният представител от ГЕРБ  благодаря на Андрей Новаков за  организацията на събитието като изтъкна, че  България е първата държава в Европейския съюз, която организира семинар във връзка с годишнината на инициативата между Европейския съюз и Китай.

 

Участие във форума взе министърът на туризма от Кабинета "Борисов-2" Николина Ангелкова. България има с какво да допринесе за развитието на стратегическото партньорство между Европейския съюз и Китай, особено в областта на туризма. Приемам като мой личен ангажимент страната ни да бъде добрият и разпознаваем пример за предпочитана туристическа дестинация.

Това заяви народният представител от ГЕРБ-София област.
Тя подчерта, че страната ни има най-ниското корпоративно данъчно облагане в Европа, което е  конкурентно предимство в привличането на инвестиции. „В тази връзка, тъй като знам колко важно е това за бизнеса, подчертавам, че осезаемото редуциране на административната тежест ще бъде приоритет в работата на новия кабинет, чието сформиране предстои съвсем скоро“, заяви Ангелкова.  По думите й, има  растящ интерес на китайските туристи към България като атрактивна европейска дестинация.

„Сигурна съм, че кабинетът „Борисов 3“ ще продължи развитието на отношенията между България, Китай и Европейския съюз  не само в туристическата, но и в икономическата сфера“, допълни Ангелкова.

Тя подчерта, че е важно да продължи да се работи за сектор „Туризъм“ като за структуроопределящ отрасъл на българската икономика на база неговия потенциал за развитие. „Веднъж приоритизиран в самостоятелно ведомство, политиката в туризма ще бъде надградена с цел рекордните резултати, които страната ни постигна през изминалата година, благодарение на общите ни усилия, да бъдат превърнати в устойчива тенденция“, добави Николина Ангелкова.

Народният представител от ГЕРБ-София област подчерта, че с  изключителните си природни дадености и условия за целогодишен, СПА- и културно-исторически туризъм, България предлага оптималната възможност за реализация на общи продукти и маршрути с нашите съседни страни, за да гарантира многообразието на дестинация в Европа, търсено от китайския турист.