Нинова предложи Парламентът да излезе с обща декларация за събитията в Македония

Председателят на НС Димитър Главчев свиква след парламентарния контрол днес Председателския съвет на Народното събрание, за да обсъди декларацията

"БСП за България" предложи Народното събрание да излезе с обща декларация за събитията в съседна Македония. От групата са внесли в деловодството на парламента текст на позицията. Това съобщи председателят на ПГ на "БСП за България" и на БСП Корнелия Нинова.
Председателят на Народното събрание Димитър Главчев свиква след парламентарния контрол днес Председателския съвет на Народното събрание, за да обсъди декларацията.
Разтревожени сме от събитията в съседна Македония, там отдавна текат процеси, които сигурно няма да приключат днес, те засягат големия въпрос за националната сигурност на България, коментира председателят на БСП. По думите й този въпрос не е партиен, това е въпросът за България. Не може да го изразяваме във Фейсбук или Туитър, най-малко пък ние, лидерите на партиите, посочи Нинова. Тук в българския парламент е мястото, където трябва да изготвим обща национално отговорна позиция в защита на националния интерес на България и всички заедно да я отстояваме, добави тя.
Нинова отбеляза, че всички политически сили са декларирали готовност за национално съгласие, когато става въпрос за България. Да видим сега дали тези думи могат да преминат в действия и да поставим на първо място и над себе си Отечеството, призова тя.
Корнелия Нинова посочи, че по парламентарния правилник няма как сега да предложи нова точка в дневния ред, но изрази надежда да се намерят разум и отговорност, както и процедурният начин тази обща позиция за Македония да стане факт.
В предложения от БСП текст на обща декларация на Народното събрание се изразява дълбока тревога от развитието на вътрешнополитическата криза в Република Македония и се осъжда най-остро нахлуването в сградата на парламента в Скопие и физическата атака срещу народни представители. В проекта на позиция се изразява очакване президентът на Република Македония и водещите политически сили да предприемат действия за успокояване на напрежението и връщане на полето на политиката.
Призоваваме към мъдрост и въздържане от всякакви провокации, които биха могат да ескалират политическата криза до междуетнически конфликт, се казва още в проекта на декларация на българския парламент. В него се изразява подкрепа за държавното единство и териториалната цялост на Република Македония, както и готовност в рамките на предстоящото си председателство на Съвета на ЕС България да работи за ускоряване на присъединяването на държавите от Западните Балкани към ЕС с цел гарантиране на мира и развитието в цяла Югоизточна Европа.