Горанов: Доходите растат с възможностите на икономиката, а не с политически декрети - bulgaria.utre.bg

Горанов: Доходите растат с възможностите на икономиката, а не с политически декрети

28 април 2017, 12:15 | Мила Иванова
  • Снимка:
    nova.bg/ кадър

Предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите не стои в контекста на пенсионния модел, според който се знае как нарастват пенсиите

„ГЕРБ няма да подкрепи предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите от 1 юли.“ Това заяви бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов.

„Предложение за преизчисляване на пенсиите не стои в контекста на пенсионния модел, според който се знае как нарастват пенсиите. Извън това, че от БСП предлагат едно преразглеждане на пенсионния модел, който е дал ясна формула за нарастването на доходите от пенсии“, каза Горанов. Според него подобно решение не е в правомощията на народните представители като законодателна инициатива. „То предвижда промяна на взаимоотношенията между държавния бюджет и бюджетът на държавното обществено осигуряване. По една или друга причина конституционният законодател е запазил възможността актуализация на бюджета да се прави само от Министерския съвет. В този смисъл инициативата на БСП е необвързана с правомощията на народните представители да променят държавния бюджет“, смята той.

Въпреки това той обясни, че от ГЕРБ ще я анализират внимателно. „Като знаем как работи пенсионната формула и как се извършва осъвременяването на пенсиите, това има много висока фискална цена. Не съм сигурен, че тя може да бъде поета“, посочи бившият финансов министър. „Неслучайно по време на цялата предизборна кампания на ГЕРБ се въздържахме от подобни параметрични ангажименти, тъй като за нас всички доходи трябва да растат, но съобразно възможностите на икономиката, а не с политически декрети. Затова ще се въздържим да подкрепим подобно решение. Не може депутат да променя държавния бюджет. Държавният бюджет като инициатива за внасяне и промяна, въобще, е в прерогативите единствено на Министерски съвет, както е записано в Конституцията“, коментира още Владислав Горанов.Коментари (1)

Потребител
бр
Къде ви е икономиката!?Много ясно,че от нея зависи,ама и правителствата ви две на брой какво правят по въпроса?Чакате на данъци само!Къде ви е предприемчивостта като управляващи и правещи закони!
28 април, 13:35 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Портфейл