Шамил Тарпишев бе удостоен със званието „Почетен професор" на НСА „Васил Левски"

Президентът на Руската федерация по тенис Шамил Тарпишев има сериозен принос и заслуги за развитието на тениса в световен мащаб

Президентът на Руската федерация по тенис Шамил Тарпишев бе удостоен със званието „Почетен професор" на Национална спортна академия „Васил Левски". Мотивите за това решение са изключително сериозния принос и заслуги на г-н Тарпишев за развитието на тениса в световен мащаб. Като член на МОК г-н Тарпишев работи за разпространение на олимпийските ценности и идеали за сътрудничество и разбирателство,съобщи БФ Тенис.

Официални гости на церемонията бяха министърът на младежта и спортна проф. Даниела Дашева, кметът на район „Студентски” Димитър Дилчев и зам.-кметът Велина Белева, ген. секретар на БОК Белчо Горанов, председателят на БФ Тенис Стефан Цветков и ген. секретар на федерацията Катерина Генова

Ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев изчете мотивите за избора на г-н Тарпишев за удостояването му с почетното звание и му връчи медал и грамота от Национална спортна академия. Той изрази надеждите си новият член на Академичната общност да бъде чест посетител на Академията в бъдеще. Поздравите си към г-н Тарпишев в изказванията си отправиха проф. Даниела Дашева, Белчо Горанов и Стефан Цветков, които изтъкнаха упоритата му работа като треньор и дългогодишния му опит като изключително важни за развитието на тениса, както в Русия така и в световен мащаб.

Г-н Тарпишев изнесе изключително интересна публична лекция на тема „Модерният тенис“. В презентацията си той определи тениса като изключително интелегентен спорт и го нарече „шахмат в движение”. Той описа визията си за съвременния тенис и пътя по който се вземат решения за промените в него, сподели моменти от своята методика за обучение на млади състезатели и отново заяви силната си привързаност към България и добрата работа с федерацията ни по тенис.

Шамил Тарпишев е едно от светилата в световния тенис. Бил е треньор на националния отбор по тенис на Русия мъже и жени в продължение на 20 години, като под негово ръководство руските тенисисти печелят 26 златни медала от европейски първенства. През 1974 г. и 1976 г. извежда страната до полуфиналите за Купа „Дейвис”, а през 1978 и 1979 г. достига тази фаза и с тима за „Фед къп”. Рекордьор е по най-много победи за Купа „Дейвис” като капитан на Русия – 55. Той е Президент на Руската тенис федерация и член на Международния олимпийския комитет.