Меркел: Великобритания да няма илюзии, че ще има същите права на държава членка на ЕС

Лидерите на ЕС-27 ще се срещнат на 29 април

Лидерите на ЕС-27 ще се срещнат на 29 април, когато ще бъдат определени "червените линии", отвъд които ЕС няма да отстъпва в процеса на преговори с Великобритания

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди Великобритания да няма илюзии, че страната ще има същите права на държава членка на ЕС, след като напусне Общността, съобщи АФП.

"Трети страни не могат да имат същите права или по-висши такива от държавите членки", категорично посочи Меркел преди срещата на върха в Брюксел, която ще се проведе в събота. Според канцлера казаното от нея е очевидно. Въпреки това тя насочи апела си към всички, които "...изглежда имат илюзии по този въпрос. Това би било загуба на време".

Меркел добави и че преговорите за Брекзит трябва от самото начало да включват всички финансови задължения на Великобритания към ЕС, включително и след Брекзит. Според нея условията за излизането на Великобритания от ЕС трябва да бъдат решени по "задоволителен" начин, преди преговорите "неизбежно" да се превърнат в бъдещи отношения между двете страни.

Лидерите на ЕС-27 ще се срещнат на 29 април. На срещата ще бъдат определени "червените линии", отвъд които ЕС няма да отстъпва в процеса на преговори с Великобритания, въпреки че самите преговори ще започнат през месец юни.

На срещата лидерите ще обсъдят и стратегията, обхващаща всички финансови услуги, имиграцията и сметките, които Великобритания трябва да уреди, преди да прекрати 44-годишното си членство в блока. Очаква се останалите държави членки да поемат британската отговорност за разходите на Съюза за поне една година след като страната напусне Общността през 2019 г.

Заместник-министърът на финансите на Германия Йенс Спан също даде коментар относно трудните въпроси, които предстоят да бъдат разгледани. Според него няма възможност, в която Великобритания да получи достъп до вътрешния пазар, без да изповядва свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали.