Николай Павлов: НЕК оказва пълно съдействие на прокуратурата

Ако се изисква допълнителна информация от МЕ и БЕХ, такава ще бъде предоставена своевременно

НЕК оказва пълно съдействие на прокуратурата по въпросите и документацията, които са изисквани, каза на пресконференция служебният министър на енергетиката Николай Павлов. Той заяви, че е важно да се изясни истината такава, каквато е, и допълни, че ако се изисква допълнителна информация от МЕ и БЕХ, такава ще бъде предоставена своевременно.
Основната задача на екипа ни беше финансова стабилност, спокойствие в сектора, централите да работят спокойно, да са обезпечени. Това беше постигнато, каза още министърът. Той съобщи, че за дружествата от електроенергийния сектор финансовото състояние е значително по-добро спрямо предходната година.
Общо подобреното финансово състояние на четирите дружества - НЕК, ЕСО, АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток"2, е в размер на 84 млн. лева за първото тримесечие на тази година спрямо същия период на предходната.
Министърът съобщи, че по сметки на дружества в БЕХ има 130 млн. лева повече спрямо края на януари 2017 г. Така дружествата ще могат да направят инвестиционните си и ремонтните си програми в срок, за да могат да посрещнат новия отоплителен сезон.
По темата за кадровите промени служебният министър подчерта, че във всички 12 държавни дружества не е бил подменен нито един изпълнителен директор.
Той информира още, че до края на август се очаква цялата доставка по платените на Русия реактори за АЕЦ "Белене" да бъде реализирана. Първата част от нея - за около 150 млн. лева, вече е на площадката в Белене и се очакват съществени разходи по отношение на съхранението и опазването й.
По темата "Газпром" министърът посочи, че желанието на страната е всяка година България да може да поиска преразглеждане на цената на синьото гориво и да има преходен период от две години, през които това да може да става на всеки шест месеца.
Министърът посочи сред предизвикателствата пред енергийния сектор темата за "Газпром" - ЕК, председателството на Съвета на ЕС, либерализацията на електроенергийния пазар, газовия хъб. Енергийният министър очаква до края на годината да има нов сегмент на борсата - за търговия на газ. Той каза още, че ще препоръча на новия министър да бъдат привлечени допълнително кадри, за да се посрещнат предизвикателствата.
Пред журналисти след края на отчета на екипа на министъра изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев съобщи във връзка с проверката в дружеството, че разходите по договорите за адвокатски услуги не влизат в цената на тока, защото КЕВР не признава подобни разходи. На външни консултанти са били платени близо един милион лева, като целта е била да не загуби дружеството дела за милиард. Нямаме дребни дела, които да са възложени на адвокатски кантори, допълни Петър Илиев и отбеляза, че юристите на НЕК са десет и са достатъчно натоварени. За последните три години са били водени 900 дела. В отговор на въпрос Илиев каза, че се очаква дружеството да заяви пред КЕВР увеличение на цена на тока с под 10 на сто.
Диан Червенкондев, председател на фонда "Сигурност на електроенергийната система", съобщи, че досега във фонда са събрани близо 676 млн. лева. Очакванията са до регулаторния период - 30 юни 2017 г., да се изпълнят почти всички приходи, с изключение на неизпълнение на приходите от квоти, които постъпват във фонда.