90% от германския бизнес би инвестирал отново в България

Ниската данъчна тежест и евтината работна ръка са основните фактори, които продължават да привличат фирмите у нас

Германските фирми са оптимисти за развитието на българската икономика, но продължават да се оплакват от качеството на професионалното и академичното образование. В същото време около 42% от фирмите са "за" въвеждането на еврото в страната ни. Това показват обобщените резултати от годишната анкета на Германо-българската търговско-индустриална камара (ГБИТК). Около 83% от участвалите 102 фирми смятат, че оставката на кабинета "Борисов" и последвалите избори все пак може да доведат до известни негативни ефекти. Допитването е проведено между 1 февруари и 1 март, т.е. преди провеждането на изборите. За поредна година обаче бизнесът е склонен за загърби вътрешнополитическите проблеми и 90% от анкетираните заявяват, че отново биха инвестирали в България, пише в. "Сега". За сравнение през миналата година процентът е бил 84.

62% от анкетираните смятат, че състоянието на бизнеса им ще се подобри, докато едва 6 на сто очакват влошаване. Работата на съдебната система, неефективната администрация, борбата с корупцията продължават да мъчат германския бизнес у нас. Компаниите се оплакват и от непрозрачни търгове и липса на политическа и социална стабилност.

Ниската данъчна тежест и евтината работна ръка са основните фактори, които продължават да привличат фирмите у нас. Инвеститори от Германия се интересуват от производството на машини, автомобили и от сектор "Химия" в България, съобщиха вчера от Агенцията за инвестиции. Шефът ѝ - Стамен Янев, е в Хановер, където до 29 април се провежда най-мащабното техническо изложение в Европа - "Хановер Мессе".