Белгия и Ирак със споразумение за борба с тероризма и миграцията

Свят

27-04-2017, 10:07

Снимка:

wikimedia commons

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Арестуваха мъж опитал да прегази хора в Антверпен, Белгия

Белгийските представители са посетили Багдад и Ербил - столицата на Иракски Кюрдистан

Трима представители на правителството на Белгия са били на необявено предварително посещение в Ирак в последните дни, където са сключили споразумения в областта на борбата с тероризма и незаконната миграция, съобщават от NRT.

По силата на сключените споразумения Ирак се съгласява да приема обратно не само свои граждани, чиито молби за убежище са били отхвърлени от Белгия, но и осъдени от белгийски съд иракчани с присъди от пет до десет години лишаване от свобода. Ирак ще предава на Белгия данни за белгийски граждани, за които знае, че са се присъединили към терористите от "Ислямска държава".

Белгия има данни, че стотици нейни граждани са се включили в действията на ИД в Сирия и Ирак, като очаква повечето от тях скоро да се върнат. Белгийските власти са посочили пред иракските си колеги, че около 10 хиляди иракчани, пристигнали в Белгия и на които е отказан статут на закрила, трябва да бъдат върнати.

Досега са били осъществени няколко полета за доброволно връщане на иракчани в родината им, но предстоят операциите по принудително извеждане на отказалите да напуснат. В замяна Белгия е поела обещанието за сътрудничество при обучението на иракските полицаи.