Одобрени са промени в споразумението по програмата „Европейски флот за въздушен транспорт”

Общество

27-04-2017, 06:46

Снимка:

wikimedia commons

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ще се финансират проекти, свързани с мерки за присъединяването на България към Шенген

Измененията ще позволят присъединяваето към него на други членки на ЕС и на държи по Шенгенското споразумение

Служебното правителство одобри проект за изменение на Техническото споразумение относно дипломатически разрешения за прелитане и кацане на военнотранспортни самолети през въздушните пространства или на териториите на държавите-участнички в програмата „Европейски флот за въздушен транспорт” и упълномощи министъра на отбраната да подпише документа.

Споразумението предвижда издаване на годишно дипломатическо разрешение и прилагане на хармонизирани процедури, използвайки еднообразен формуляр на Европейския съюз.

Разрешението е валидно за всички транспортни мисии, превозващи всички видове товари, с изключение на опасните, несъвместими с разпоредбите на Международната асоциация за въздушен транспорт и Международната организация за гражданска авиация.

Приемането на измененията в Техническото споразумение ще позволи присъединяването към него на други държави-членки на ЕС и на държави по Шенгенското споразумение. Това ще разшири обхвата на приложението му и ще допринесе за задълбочаване на сътрудничеството между участващите държави при разработване и прилагане на по-ефективни и ефикасни механизми и процедури за издаване на дипломатически разрешения с цел съкращаване на сроковете за изпълнение на полетни мисии от военнотранспортната авиация и спестяване на авиационен ресурс.