Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на Бойко Борисов

Радев поздрави ГЕРБ по време на консултациите: Поздравявам ви за модерния подход, който избрахте, при съставянето на коалиция

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на Бойко Борисов, кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 44-то Народно събрание днес,  от 10.30 часа на „Дондуков“ 2, информира Пресцентърът на президентството.

В понеделник той проведе консултации за проучвателен мандат с представителите на ПГ на „Воля“, ДПС и „Обединени патриоти“. Във вторник консултации се провеждаха с БСП и ГЕРБ. Държавният глава заяви, че парламентът трябва да отговори на очакванията за разрешаването на важните за българското общество проблеми, свързани с преодоляване на демографската криза и бедността, гарантирането на повече сигурност за гражданите, както и предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС.

„Поздравявам ви за модерния подход, който избрахте, при съставянето на коалиция“, изтъкна Радев на срещата с представителите на ГЕРБ Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Президентът уточни, че преди да се стигне до споразумението за управление между ГЕРБ и Обединени патриоти е било разумно да се започне със сближаване на ценностите, да се постигнат компромиси в програмите и да се намери коалиционната формула.

След срещата с ПГ на БСП стана ясно, че от левицата възнамерява да остане опозиция. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че е поискала от държавния глава да свика КСНС за демографската криза.