Над 1300 училите не са получили обещаното увеличение на заплатите

По-високи заплати са получили общо 113 хиляди учители и непедагогически персонал

Над 1300 учители не са получили очакваното увеличение на заплатите си, съобщават от БНТ. Просветното министерство тепърва ще изяснява причините, но най-вероятно става въпрос за учители в училища с малък делегиран бюджет и за детски градини с една или две групи. Учителите в още 40 училища и 54 детски градини получиха увеличение, но под обещаните 8 % .

23 училища и 246 детски градини не успяха да дадат увеличение на заплатите за своите учители. Това остави над 355 учители в основни и средни училища и още 981 в детски градини без обещаното увеличение от минимум 8%. От министерството казват, че тепърва ще търсят причините защо се е случило това.

Според зам. министър Гайдарова парите за заплати са целеви и към момента не могат да се преведат нови средства. Било възможно обаче в тези училища да се извърши оптимизация на бюджета и така да се търсят пари. При детските градини средствата се разпределят от кметовете на общини.

В крайна сметка реално повишение от 8 или над 8 % са получили, според министерството, 98 % от българските учители. При детските градини процентът е 91.